Szeged, Petőfi Sándor sgt. 5. I. em. 1., 6722 • Tel.: +36 1 808 9388

Bahama-szigetek utazási ajánlatok

Utazáskereső

Kategória nem kötelező megadni

Utazás módja nem kötelező megadni

Teljes ár/fő (Ft) nem kötelező megadni

Időpont nem kötelező megadni

Éjszakák száma nem kötelező megadni

Hova utazna? nem kötelező megadni


 

Bahama-szigetek utazás

Egy feledhetetlen utazás Bahama-szigetekre? Akik már jártak ott, mindig visszavágynak, hiszen ez a földi paradicsom valóban egyedülálló élményt nyújt a nyaralni vágyóknak. A kristálytiszta tenger, lágy homokos tengerpart, a pálmafák és az egész környezet olyan, mintha a turisták számára teremtették volna. Amennyiben Önt is vonzza ez a csodálatos világ, utazzon velünk a Bahama-szigetekre!

Bahama szigetek (Bahamai közösség)

Ha nyaralásról álmodozunk, akkor egyszer mindenképp megfordul az ember fejében, hogy milyen lehet a Bahamákon nyaralni, s ha találkozunk egy olyan emberrel, aki már volt ott, irigykedve hallgatjuk az élménybeszámolóját a világ egyik földi paradicsomáról. Egybehangzó azok véleménye, akik már jártak ott, mindenki azt mondja, hogy a Bahamákon eltöltött idő soha nem lesz elég, mindig több kell és több. Nevét egy indián kifejezésből kapta, melynek jelentése „a banántalan sziget”. 1492-ben Kolombusz Kristóf volt az első európai, aki a szigetcsoport egyik szigetén (San Salvador) megláthatta ezt a földi csodát. De lássuk csak mitől is oly csodálatos!

Bahama szigetek

A szigetcsoport összesen 700 szigetből (melyek magukba foglalnak lakatlan kajmánokat, hatalmas sziklákat) és több mint 2000 korallszirtből áll, melyek összesen 100 000 km2 csodálatos és tiszta vizű szigetvilágot alkotnak. A legfontosabb mégis, hogy az összes szigetnek saját karaktere van, melyek szinte kínálják magukat egy tökéletes nyaralás színhelyéül. Abban azért biztosak lehetünk, hogy ez így is lesz, hiszen ezt a nyaralást sohasem fogják elfelejteni. Ezekből a kisebb, nagyobb szigetekből mindössze 29 lakott, pontosabban Grand Bahama és New Providence-szigetek azok, amelyeken a lakosság jelentős része normális körülmények között tud élni és dolgozni. A Bahama-szigetek Floridától körülbelül 80 km-re, délkeletre található az Atlanti-óceánban (a legtávolabbi sziget körülbelül 1200 kilométerre fekszik). Ezen kívül délnyugatról Kubával, délről Haitivel, délkeletről az Egyesült Királysághoz tartozó Turks- és Caicos-szigetekkel határos. Két igen jelentős és forgalmas kikötője a Freeport és a Nassau, innen indítják útra az ország exportjának (hal, rum, só, gyümölcs, zöldség) közel 90 %-át.

Általános tudnivalók

 • Államforma:parlamentáris monarchia
 • Terület:13 939 km²
 • Népesség:325 000
 • Főváros: Nassau (Bahama-szigetek)
 • Hivatalos nyelv: angol
 • Beszélt nyelv: kreol
 • Hivatalos fizetőeszköz: bahamai dollár (BSD)
Bahama szigetek

Történelem

A Bahama név eredetére több verzió is van. Többek azt állítják, hogy a baja mar spanyol szóból ered, melynek jelentése árnyékos tenger. Vannak akik szerint Grand Bahama szigetre alkalmazott lucayan szóra vezethető vissza, ba-ha-ma, azaz nagy felső középső föld. Míg mások szerint egy indián kifejezésből ered, vagyis banántalan sziget.

A térség már a VII. századtól lakott, hiszen a taino nép telepedett le a déli szigeteken (ismertebb nevükön a lucayanok). Kolombusz Kristóf 1492-es felfedezése után, ezek a népek egy darabig kisebb „kereskedelmet” folytattak a hajósokkal, javakat cseréltek, ám a tömeges bevándorlás, betegségek, kényszermunka hamar a lakosság pusztulásához vezetett. 1650 körül angol telepesek érkeztek a szigetekre, s ezzel megkezdődött az ország koronagyarmati sorsa. Rengetegen vándoroltak át ide Amerikából is. 1964-ben kapott a sziget a britektől belső önkormányzatot, majd 1973-ben Bahama-szigetek teljesen független lett. A turizmusra és különböző jó pénzügyi műveletek okozzák, hogy Bahama gazdasága már az 1950-es évek óta virágzik

Gasztronómia

Talán egy mondással illik kezdeni ezt a részt. Richard Halliburton mondta egyszer: „Finom a fokhagyma és finom a csokoládé is. Hát még milyen finom lehet a kettő együtt!” Ha a Bahama szigetcsoport gasztronómiájáról akarunk szót ejteni, nem árt, ha felfigyelünk néhány történelmi tényt. Például azt, hogy nincsenek igazándiból őslakosok. Azokat a spanyolok kiirtották, vagy elhurcolták rabszolgának. Ezek után nem is csoda, hogy a spanyolok távoztával hosszú időre elnéptelenítette a szigetet. Később az angolok telepítettek be rabszolgákat a mai Kuba területéről, majd a szökött amerikai rabszolgák is ide települtek be.

E kis bevezetőből is látszik, hogy a mai bahamai konyha, igazából nem más, mint a karibi konyha egyik változata. Gyakorlatilag a kubai és az afro-amerikai ízvilág keveréke. A szállodákban, éttermekben a francia és a spanyol konyha lelhető igazán fel, de természetesen más európai vonal is képviselteti magát. A hagyma, paprika és a borsó kihagyhatatlan a karibi ételek egy részéből. Természetesen aki itt jár, kóstolja meg feltétlenül a tengeri herkentyűket, halakat, hiszen az elkészítésük valami mennyei. Fogyasztják nyersen lime-al és fűszerekkel, pörköltként, sütve, rántva, grillezve őket. Tradicionális leves náluk a souse, mely egy hagymás, lime-os, zelleres, húsleves. Szeretik a lime-ból készül frissítőket (switcher) és a kókuszvizet. Helyi sörük a kalik, melyet érdemes megkóstolni.

Bahama szigetek

Domborzati érdekességek

 • A Bahamákon nincsenek folyók
 • Itt található a világ harmadik leghosszabb korallzátonya.
 • a Bahamákat körülvevő vízben található a világ korallmezőinek 5%-a
 • a Bahama szigetek teljes mértékben kálcium-karbonátból állnak, melyek főleg az élő korallzátonyokból épültek, ülepedtek le.
 • A Bahamákon található a világ legtisztább vize. Sehol máshol a Földön nem található ilyen.
 • Az Alverina hegy a legmagasabb pontja a szigeteknek. (Cat Island)
 • 109 különleges madárfaj él a szigeteken.
 • 120 növényfajjal találkozhatunk itt.

Éghajlat

Az országban a szubtrópusi éghajlat uralkodik. Az évi átlagos középhőmérséklet 28 °C. A Bahamák – mint akár a Karib-tengeri térség többi része - általában a júniustól novemberig terjedő időszakban, hurrikánok, hatalmas viharok által szinte veszélyeztetett terület.

Egészségügy

Az orvosi ellátás Nassau-ban és Freeport-ban mondható csak elfogadottnak. Utazás előtt mindenféleképp konzultálni kell a háziorvossal. A Karib-tenger térségére vonatkozó előírások érvényesek ide is. Az országban minden kapható élelmiszer és gyümölcs (betartva a higiéniás előírásokat) fogyasztható, a csapvíz iható. Nem árt, néhány fertőzést ellen beoltatni magunkat mielőtt utaznánk. Ilyen például a hepatitis A és B, salmonella baktérium ellen, hastífusz ellen (ha nem szeretnénk kihagyni a jamaikai konyhát és a különleges koktélokat), veszettség és malária ellen is (ha esős évszakban látogatjuk meg a szigeteket). Utazás előtt, minimum 2 héttel meg kell kapnunk ezeket az oltásokat, mivel a védettség csak ez után fog kialakulni.

Beutazási feltételek

A magyar állampolgárok csak vízummal utazhatnak be a Bahama-szigetekre. A budapesti brit nagykövetségen tudják elintézni a vízum ügyintézést, beutazási engedély megszerzését. Az ügyintézés ideje körülbelül egy nap, a vízumdíj díja 20 USD. Fontos tudni, hogy a Bahamai szigeteknek Ottawában, Haitiban, Hong Kongban, Londonban, Miamiban, New Yorkban és Washingtonban van vízumkiadásra feljogosított külképviselete. Ezért javasoljuk utasainknak, hogy bízzák nyugodtan ránk a vízumügyintézést, hiszen tapasztalt és gyakorlott munkatársainknak ez rutin munka, míg egy utasnak lehet, hogy kavaró lehet a sok papírmunka, utánajárás, ami ezzel együtt szokott járni.

Jó tanács

A Bahama szigetekre utazók csak a már jól megszokott óvatossággal ügyeljenek tárgyaikra, értékeikrel. Az erőszakos bűncselekmények rendszerint a Nassau-ra és Freeport-ra látogatókra abszolút nem vonatkozik, hiszen ezt a helyi rendőrség szakszerűen kezeli, pontosabban megelőzi. A szállodákban azért mindig zárják be az ajtót, és ha lehet értékeiket, ne hagyják őrizetlenül a strandokon. Úti okmányaikat és egyéb értékeiket célszerű a szálloda széfjében elhelyezni, valamint kerüljék drága feltűnő órák, ékszerek viselését.

Érdekességek

 • A Cascarilla kéreggel, mely a Out Island-on terem, ízesítik a Camparit és a Vermouth-ot.
 • Nincs jövedelemadó, közösségi adó, nyereségadó a szigeteken
 • Bal oldali vezetés van, közlekedésnél balkéz szabály van.
 • A Graycliff étterem, azon felül hogy egy 5csillagos étterem, igazi matuzsálemnek számít 250 éves fennállásával ezen a térségen. Az egyik legnagyobb borospince itt található, sőt a világ legkitűnőbb borai közül választhatunk. Saját szivargyára is van.
 • Bimini a nagy horgászversenyek fő helye, de nem csak erről híres ez a hely, hanem még arról is, hogy itt élt Ernest Hemingway is 1935 és 1937 között.
 • A flamingók és az emberek aránya a Nagy Inagau-n 61:1
 • A Nassau Nyilvános Könyvtár eredetileg egy börtön volt
 • Számos szokatlan nevű sziget található itt, például: Durva sziget, Görbe sziget, Rum kajmán, Elgondolás sziget, Exuma, Nagy Farmerek kajmánja és a Nagy Sayle kajmán
 • A Paradicsom szigetet eredetileg Disznó szigetnek hívták.
 • New Providence-szigetét híd köti össze a Paradicsom szigettel.
 • A helyiek úgy nevezik a turistát, hogy hínár. Természetesen ebben semmi sértő nincs, hiszen ez csak jelképes. Pontosabban azt az embert, aki csak sodródik az élet tengerében, és ha szerencséje van, a víz egyszer majd partra mossa a Bahamákon. Aztán jön egy újabb dagály, és az hínár (=ember) visszaúszik a valós életbe. Bár mint a hínár mi is a valós élet helyett inkább visszasüllyednénk az óceán aljára, s várnánk, hogy megint partra vessen bennünket a víz. Hogy mikor? Az azért nem számít, mert az az idő amit ott tölthetünk újra, mindent megér

Nassau

A főváros Nassau egyben a szigetcsoport legnagyobb városa is, amely New Providence-szigetén lelhető fel. A városban egyszerre találjuk meg a régi hagyományt őrző épületeket és a modern életvitelt követő helyeket. Egy találó mondattal úgy is fogalmazhatnánk, hogy ami anno a kalózok és hajósok helye volt, az mára már a bankárok és a modern vásárlóközpontok hazája lett. Természetesen érződik bennük a karibi hatás. A város látványosságai közé tartozik például: a Fitzwilliam-hegyen található kagylóhéj-színű, György-korabeli városháza, a Kalózmúzeum, és a rabszolgavásárok helyén berendezett mai emlékhely is. Ezen kívül látogassunk el a város történelmét mesélő belvárosba is, ahol akár egy-egy XVIII. században épült alkotással is találkozhatunk. Nézzük meg a Parlament teret, a Történelmi Könyvtárat és Múzeumot, a Charlotte erődöt (Nassau nyugati bejáratánál található), Fort Fincastle erődöt, a Viktória kertet, az állatkertet, botanikus kertet. Az Inagua Nemzeti Parkban található a világ legnagyobb flamingó-kolóniája. S mindenképpen szakítsunk időt a Straw Market-re is (magyarul: bolha piac), ahol is megcsodálhatjuk a helyiek kézimunkásságait, vásárolhatunk pólókat, ajándékokat, s természetesen alkudozhatunk is.

Érdemes befizetni egy helikopteres városnézésre, a magasból ugyanis fantasztikus látványt nyújt Nassau és a Paradicsom sziget. A Helitour-nak nevezett repülés ára 100-150 dollárba kerül, természetesen a repülés hosszától függően. A Bahama-szigetek azon kívül hogy telis tele vannak szebbnél szebb és fehér finom homokos strandokkal, pálmafákkal, valóságos búvár paradicsom is. Nagyon sok Búvár Központ kínálja szolgáltatásait. Érdemes befizetni egy egynapos, vagy aki még több élménnyel szeretne gazdagodni, annak többnapos búvároktatásra. Néhány nap alatt betanítanak bárkit, s azután lehet gyönyörködni immáron a víz alatti világban is.. Nassau és a Paradicsom sziget azért is különleges, mert a legtöbb és legjobb szórakozó helységek itt épültek fel.

Hírlevél feliratkozás          


sales@mortons.hu   |   Cégadatok   |   ÁSZF   |   Adatvédelmi tájékoztató