Szeged, Petőfi Sándor sgt. 5. I. em. 1., 6722 • Tel.: +36 1 808 9388

Ausztrália utazási ajánlatok

Utazáskereső

Kategória nem kötelező megadni

Utazás módja nem kötelező megadni

Teljes ár/fő (Ft) nem kötelező megadni

Időpont nem kötelező megadni

Éjszakák száma nem kötelező megadni

Hova utazna? nem kötelező megadni


 

Ausztrália utazás

Ha Ausztrália utazást keres, csak adja meg a fenti utazáskeresőbe hogy mikor szeretne utazni. Azokat a –tól, -ig dátumokat adja meg, amelyek között szóba jöhet az utazás, a pontos dátumot, illetve a kint töltött napok szűmára a találati listában szűrhet rá.

Ha csak egy megadott összegig keres Ausztráliai utazást, a keresőben található ár csúszkán ezt is beállíthatja.

A keresés gombra kattintva listázzuk ki a Ausztráliaba szóló utazási ajánlatainkat, amelyek közül tovább szűkíthet.

Amennyiben valamelyik utazási ajánlatunk elnyerte tetszését, a ”tovább” gomb megnyomásával nézheti meg az utazás ajánlatait, valamint ott választhatja ki a konkrét időpontot, és továbbléphet az utazás lefoglalásához.

Ausztrália

A koalák, kenguruk és a bumerángok országa. Neve egy latin kifejezésből ered (terra australis incognita), melynek jelentése: az ismeretlen déli föld. A kék bolygó legkisebb kontinense, viszont a hatodik legnagyobb országa. Ausztrália pont az Indiai- és a Csendes-óceán határvonalán fekszik. Szomszédjai: Új-Zéland, Indonézia, Pápua Új-Guinea, Kelet-Timor. Ezt, a tengerparti ország egyedülálló világát, mindenkinek látnia kell. Csodálatos élményeket tartogat az utasok számára. Láthatunk védett természeti különlegességeket és belekóstolhatunk a nem mindennapi kultúrába. Az ég csodálatosan kék, a talaj száraz fahéjszínű, állatvilága kedves és az itt élő emberek mindig jókedvűek, barátságosak. Ausztrália a meglepetések hatalmas tárháza.

Főbb tudnivalók:

Területe:
7 682 557 km2
Fővárosa:
Canberra
Pénzneme:
ausztrál dollár
Hivatalos nyelve:
angol
Legmagasabb pontja:
Mount Kosciuszko (2229 m)

Történelem

Történelmének részletei a felfedezések előtt, csak találgatásokon alapulnak. Ausztrália őslakosai az aborigin-ok voltak. Feltehetően Indonéziából vándoroltak át, még időszámításunk előtt. Ezek után kis ősi közösségekben éltek, mígnem a XVI. században az európaiak el nem jutottak a kontinensig. A portugál hajósokat, egyúttal felfedezőket, holland és angol kalózok követték. James Cook kapitány körbehajózta a kontinenst, és angol gyarmatnak nyilvánította. Ezt követően „Új Dél-Wales”-be angol börtönviselt emberek szállítottak. Az 1850-es aranylázat követően, azonban már nem csak a rabok országa volt, hanem bevándorlók seregét vonzotta az új, ismeretlen, felfedezésre váró táj. Az őslakosokat elűzték, vagy legyilkolták a földekért, illetve az angol ipari forradalom nyersanyagigényéért, hiszen Ausztrália vidéke igen gazdag volt mezőgazdasági-és ásványkincsekben. Ezek után a világháborúk és a függetlenség kivívása jelentette a földrész elszakadását más kultúráktól.

Domborzat

A kontinens 85%-ban az outback foglalja el, mely a világ legősibb tája. Vörös sziklák, és vörös por festette hegyek, okker síkságok, kontrasztja a ragyogó kék éggel gyönyörű látványt nyújtanak. Három nagyobb részre osztható földrajzilag. Első a tengerpart melletti síkság és a Nagy-Vízválasztó hegység. Itt található a Kosciusko hegy, a maga 2230 méterével. Mély folyók, vulkanikus képződmények, síkságok jellemzik a vidéket. Ez a rész Ausztrália legsűrűbben lakott része. Második a Belső-ausztráliai medence. S végül a Nyugat-ausztrál fennsík, mely a földrész, több mint felét elfoglalja. Itt találhatóak Ausztrália sivatagjai és legrégebbi sziklái. Ezeken kívül szigetek, félszigetek és tengeröblök határolják partjait. Például a York-félsziget (északon), Spencer-öböl, Tasmani, Kenguru-sziget, Király-sziget.

Látványosságok

Az UNESCO Világörökségi listáján Ausztrália kiemelkedő helyet kap. Természeti örökségnek nyilvánították a következőket: Nagy Korallzátony, Lord Howe szigetcsoport, Közép-Kelet Ausztrália mérsékelt és szubtrópusi égövi esőerdeinek védett területei, Queenslandi Wet Tropics Nemzeti Park trópusi esőerdeje, Shark Bay Természeti Park, Fraser-szigetek, Riversleigh/Naracoorte őslény-lelőhelyei, Heard- és McDonald-szigetek, Macquarie-sziget, Greater Blue Mountains övezet, Purnululu Nemzeti Park. Kulturális és természeti védelmet élveznek a következők: Kakadu Nemzeti Park, Willandra tóvidék, Nyugat-Tazmánia Nemzeti Parkjai, Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park, és a szubantarktikus vulkánszigetek.

Kulturális világörökség kategóriában pedig a Királyi Kiállítási Épület és a Calton Kertek sorolhatók.

A ligeterdőkben tipikus ausztrál növény-és állatfajokat láthatunk. Az eukaliptusz és a páfrány messze földön ismert, akárcsak a koala, kacsacsőrű emlős és a kenguru. Ayers Rock. Egy óriási sziklatömb, mely Ausztrália Vörös központjában található. Ez egy nagyon fontos képződmény az őslakosok számára. Érdemes megtekinteni. Akár csak Tasmania székhelyét Hobartot, mely egy kicsi, de annál szebb vízzel övezett városka. Csodálatos öreg épületeket nézhetünk itt meg. A Kakadu Nemzeti Parkban pedig láthatunk krokodilokat, kengurukat és bölényeket is. Amit utunk során feltétlen tekintsünk meg, az a Nagy Korallzátony, mely egy 2000 km hosszú természeti csoda. A Whitesunday szigeteken alkalmunk nyílhat a búvárkodásra is, mely egy igazán különleges tapasztalattal gazdagít bennünket. Át kell élni!

Tudta? hogy…

 • A Nagy Korallzátony több mint 1500 halfajnak otthont adó képződmény, melyet csaknem 3000 különálló korallpad és szigetecske alkot? Ezek a korallpadok más-más fejlődési állapotban van. A korallok különlegesen szép színű, parányi élőlények, úgynevezett korallpolipok, amelyek gerinctelen, a tengeri rózsákkal rokon állatok. Mégis sajnos ez a gyönyörű világ pusztulni látszik, hiszen mostanság a globális felmelegedés mellé túlzott halászat és vízszennyezés is párosul. Mivel ezek az aprócska élőlények nem képesek alkalmazkodni a változásokhoz, fokozottan védett természeti területté nyilvánították élőhelyüket.
 • Az Uluru Ausztrália egyik szimbóluma? Egymás közt az ausztrálok csak sivatagi vörös óriásnak hívják ezt a monolittömböt. Keletkezéséről legendák keringenek, s titokzatosságához ősi barlangrajzai is hozzájárulnak. Az őslakosok szent helye.

Gasztronómia

Mivel Ausztrália, zömében angol bevándorlók és a közeli országokból áttelepült emberek hazája, így gasztronómiája is igen kever. A kelet és a nyugat igazi találkozása. Igaz beszélhetünk önálló ausztrál konyháról, mégis olyan mintha minden más nemzet konyhájából apró részleteket, ételeket vennénk ki, s azokat főznénk, sütnénk össze. Napjainkban inkább a keleti konyha (maláj, kínai, vietnami) és az olasz konyha sajátosságaival találkozhatunk leginkább, ha beülünk egy ausztrál étterembe. Az ausztrálok szeretik a különleges ételeket, nem meglepő, a kenguru leves, sült emu, krokodil vagy a vadbölény pörkölt. Az angol szokás náluk is a bőséges reggeliben mutatkozik meg. Ebédre könnyed salátákat, és egyszerű szendvicseket fogyasztanak leginkább. A vacsora náluk is a főétkezés, mint a dél-európai népeknél. A steak-et leginkább félnyersen eszik, zöld körettel. Kedvelik a halakat és tengeri herkentyűket. Melléjük kenyeret, burgonyát és sok zöldségeket esznek. De manapság az sem ritka, hogy valamilyen trópusi gyümölccsel tálalják a sülteket. Szeretik a savanyú, pikáns és csípős ételeket, melyekhez kiváló boraikból fogyasztanak. A tea náluk is fontos ital.

Ínyenc fogásnak számít az oposszum (pézsmapatkány) is, párolva, grillezve és sütve egyaránt fogyasztják. A legújabb „trend” az étkezésükben a bozótételek (bush tucker) fogyasztása, amit korábban csak ínséges időkben készítettek el.

Beutazási feltételek

Az ország területére tilos bevinni a következő dolgokat: tej és bármilyen tejtermékek, tojástermékek, élő állatok, hús és hústermékek, nyers magvak, friss zöldségek és gyümölcsök, illetve az élő növények. Az ausztrál határőrizeti szervek ezen tilalmak betartását, nagyon komolyan veszik, és kemény pénzbírságokat rónak ki, azokra a személyekre, akik nem tartják be az előírtakat. Ha mégis viszünk feldolgozott élelmiszereket, teát, kávét, vagy növényi, állati eredetű alapanyagból készült termékeket, feltétlen mutassuk be őket a repülőtéren. Viszont ilyenkor arra is fel kell készülnünk, hogy elkobozhatják tőlünk a vitt dolgokat. Azért is érdemes megmutatni, mert a vámnál mindenkit ellenőriznek, s akinek a csomagjában találnak „be nem vallott” terméket, azonnali bírságot rónak ki, mely egészen 50 ezer ausztrál dollárig terjedhet.

Vízumügyintézés

Az érvényes útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok csak vízummal utazhatnak az országba. Mint tranzitváró utasnak is rendelkezni kell vízummal, úgynevezett tranzitvízummal (ez azokra az utasokra vonatkozik, akik Új-Zélandra, vagy Óceániába utaznak). De mivel Ausztrália már a magyar állampolgárokra is kiterjesztette a tranzitmentes átutazási lehetőséget, élhetünk vele. Akkor, ha Ausztráliába repülővel érkezünk, és a belépéstől számított 8 órán belül továbbutazunk, vagy ha a célországba való belépéshez szükséges megfelelő útiokmányokkal és érvényes helyfoglalással rendelkezünk vagy, ha a repülőtéri tranzit-várótermet nem hagyjuk el.

Turista Vízum a belépéstől maximum 12 hónapos tartózkodást engedélyezhet, de általában 3 vagy 6 hónapos tartózkodásra szól, és a kiállítástól számított 12 hónapon belül használható fel az utazásra egyszeri vagy többszöri belépéssel. Kiállítása körülbelül 10-15 munkanap.

Az ausztrál vízumhoz szükséges papírok, nyomtatványok:

 • még legalább 6 hónapig érvényes útlevél
 • igazolványkép, mely maximum fél évvel korábban készült
 • vízumigénylő lap kitöltése, melyet angolul kell kitölteni.
 • vízum-ügyintézési díj, viszont: 2007. július 1-től, az Európai Unió tagországainak állampolgárai az interneten maximum 3 hónapos tartózkodásra szóló Turista vízumra INGYENESEN jelentkezhetnek.
 • megfelelő anyagi háttér igazolása
 • repülőjegy és szállásfoglalás igazolása
 • orvosi vizsgálati eredmény. Az, hogy szükséges-e orvosi vizsgálaton részt vennie, egyrészt függ a tervezett ausztráliai tartózkodás időtartamától, attól, hogy milyen tevékenységet szeretne Ausztráliában folytatni, és hogy milyen vízumra jelentkezik.
 • Minden 16 év feletti jelentkezőnek, aki vízum kérelmet ad be Ausztráliába, erkölcsi bizonyítványt kell bemutatnia, főleg akkor, ha a kinn tartózkodás 12 hónapnál hosszabb időszakot vesz igénybe.

A Morton’s Légi Utazási Iroda csapata természetesen örömmel segít Önöknek, hiszen tudjuk nem mindig könnyű a rohanó hétköznapokban az ilyen jellegű ügyeket egyedül intézni.

Érdekességek

 • A kenguru Ausztrália címerállata és a szavannákon él.
 • Sokakban felmerül a kérdés, miért hasonló Ausztria és Ausztrália neve. Az igazat megvallva, semmi közük sincs egymáshoz. Ausztria német neve Österreich, amely az Ost (kelet) és a Reich (ország, birodalom) szavak szóösszetételéből alakult ki az idők során. Tehát a keleti birodalom Österreich, az ónémet Ostarrichi szóból ered, míg a déli földet jelentő latin kifejezéshez (Ausztrália) semmi köze sincsen. Annyi hasonlóság van köztük, hogy mindkettő létezését tudták már az ókori térképészek is, igaz Ausztráliát a XVIII. században még lakatlannak hitték.
 • Ausztráliában bal oldali-jobb kormányos-közlekedési rend van, tehát ha autót szeretnénk vezetni, bérelni kötelező előtte kiváltani a nemzetközi jogosítványt
 • Ausztráliában nagyon magas az UV sugárzás, ezért feltétlen vigyünk magunkkal napszemüveget és magas fényvédő faktorú bőrvédő napkrémeket.
 • Nyugat-Ausztráliában bukkantak rá a világ legősibb gyémántjaira, amelyek több mint 4 milliárd évesek, egymillió évvel régebbiek a korábban ismerteknél. A gyémántokat a Jack Hills hegyvidékén találták.
 • Sydney-ből származik a rockzene egyik legismertebb bandája az 1973-banAC/DC.
 • Ausztráliából származik a bumeráng. Ez egy hajítófa, mely nemzeti sportággá és jelképpé vált. Alakja és viselkedése miatt mágikus erőt tulajdonítanak neki, és különféle legendák lengik körül kialakulását.
 • Ausztrália másik szimbóluma a didgeridoo, mely egy, egy méter hosszú mély hangú fúvós hangszer.
 • Tasmániában, a Ross kerületben van a híres naptárház. Éppen 52 szobája 365 ablaka, 12 kéménye és 7 kapuja van.
 • Az Ausztrál őslakosok Földünk legősibb kultúráját birtokolják. Sziklarajzaik már közel 175 ezer évesek. Az első emberek a kutatások szerint Délkelet-Ázsiából, Indonéziából érkeztek e földrészre. A bevándorlás és az „idegen” letelepedés megtizedelte az őslakosok számát. Manapság a bennszülöttek által lakott területeken elhelyezkedő nemzeti parkokat az ausztrál állam az őslakosokkal közösen vezeti. Az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkot, illetve a Kakadu Nemzeti Park egy részét az ausztrál kormány az őslakos földtulajdonosoknak adományozta.
 • Ausztráliából származnak a következő híres, hollywoodi sztárok: Nicole Kidman, Hugh Jackman és Russell Crowe. S a nehéz időket megélt énekesnő: Kylie Minogue.

Canberra

Canberra, Ausztrália fővárosa. 1927 után vált igazi fővárossá, hiszen építését ünnepélyes keretek között csak 1913-ban kezdték meg. A város mai alakját Walter Burley Griffith tervezte meg. A városra többek között azért is büszkék az ausztrálok, hiszen történelmüket látják benne, a gyarmati sorsot és az erős elszakadást, önállósodást. A város a függetlenséget, bátorságot szimbolizálja. Az ausztrál kormányzat székhelye.

Látnivalók: Parlament és a zászlótartó rúd, az Ausztrál Nemzeti Múzeum, Questacon (tudományos múzeum), Ausztrál Nemzeti Könyvtár, Ausztrál Nemzeti Galéria, az öreg Blundell ház, Namadgi Nemzeti Park, melyben található a városból bárhonnan látható Brindabella Ranges hegy.

Programokat természetesen itt is találhatunk szép számmal. Például a Camberra Day. A magyarul Canberra Nap, egyfajta megemlékezés az Ausztrál főváros hivatalos születéséről. 1913. március 12-én letették az első alapkövet a Capitol dombon és Govenor-General felesége bejelentette, hogy az új város neve Canberra lesz. Ettől a naptól kezdve évente megrendezik ezt az ünnepet. Ilyenkor egész napos programok sorozata várja az itt lakókat és a turistákat.

Sydney

Ha Sydney, akkor Operaház, Kikötőhíd és ’no worries. A két szimbólum és ez a kis életérzés biztosan eszünkbe jut, ha a város nevét meghalljuk. Fegyencek alapították a várost, melyet sokan Ausztrália fővárosának gondolnak. Ausztrália legnagyobb városa gazdasági, politikai és kulturális központ, de nem a főváros. Elhelyezkedése, klímája, domborzata, parkjai és óriási kertvárosai miatt a világ legszebb nagyvárosai között tartják számon. Minden európainak eláll a lélegzete, ha kiszáll a repülőből. A nyugodt életvitel, a mindig mosolygós és barátságos emberek, a tolerancia és az új világ igazi kikapcsolódást ígér számunkra. Sydney, olyan, mintha a világ főbb nagyvárosait látogatnánk meg egyszerre. Általa felfedezhetjük New York modernitását, a londoni pubok világát és az európai hagyományőrzést. Természetesen ennek a városnak is vannak egyedi vonásai, látványosságai. Ilyenek például: az Operaház, melynek formáját állítólag a maja és azték templomok ihlették vegyítve a kikötőkben sorakozó vitorlák vitorláival. A Kikötő híd, mely igen fontos a város életében. A turistáknak fantasztikus program a megmászása. Igaz, ez a program közel 4 órát vesz igénybe, de mindenképp megéri, hiszen ha a tetejére érünk csodálatos, és egyedülálló kilátás nyílik egyaránt a városra és az óceánra is. De érdemes megtekinteni még a Királyi Botanikus kertet, vagy a városban található hatalmas parkok egyikét. A város, a vízisportokat űzők, például szörfözők, vitorlázók legkedveltebb helye. A part mentén csodálatos strandok várnak mindenkit, legismertebb és legfelkapottabb a Bondi Beach és a Manly Beach. Ezen kívül találunk még régi korokat bemutató múzeumokat, színes galériákat, rengeteg óriási üzletet, hangulatos kávézókat és éttermeket, melyekben kellemesen eltölthetjük az időt.

Tudta?

A Sydney jelképévé vált épület, az Operaház sokak szerint a II. Világháború óta épített legszebb építmény. II. Erzsébet brit királynő avatta fel, 1973. október 20-án, hosszas tervezés, és kivitelezés után. Az építés ötlete 1954-ben merült fel, mikor is egy nemzetközi pályázatot hirdettek az ausztrálok. 32 ország építészei versengtek egymással, s végül Jorn Utzon dán építész tervei nyerték el a szigorú zsűri tetszését. Nem titok, hogy a kikötő vitorlásai adták az ötletet az építésznek. A vitorlák 161 tonnát nyomnak és 67 méter magasak. Az Operaházban van a világ legnagyobb színpadi függönye. A hangversenyterem orgonája a világ legnagyobb mechanikus orgonája.

Melbourne

Mágikus építészet, kitűnő éttermek és hangulatos bárok, gyönyörű kertek, izgalmas történelem, nagyszerű művészeti különlegességek és egyedi kultúra. Ez mind Melbourne. A város igen változatos képet mutat. A modern Melbourne történelme és az egyedi kultúra jelenléte igazi élményekkel gazdagít minden ide látogatót. Az ausztrál város egyike a legélettelibb poliszoknak, melyek a Földön találhatóak. A város alapítója egy valamikori fegyenc fia volt. Az aranyláz és a letelepedők indították el az igazi fejlődést, mely a XIX. század végére azt eredményezte, hogy Melbourne lett az ausztrál kontinens ipari és pénzügyi fővárosa. Eredeti neve: Port Phillip és 1913-ig a főváros. Az 1956-os híres, a magyaroknak inkább véres, olimpia városa. Itt rengeteg látnivalóval és programmal találkozhatunk.

Elbűvölő építészete igazi élményeket kínál számunkra. Feltétlen látni kell: a híres iránypontként szolgáló Melbourne-i Városházát, a Szent Pál Székesegyházat, a Viktória Parlamentet, a Rippon Lea kastélyt, a Flinders utcai Állomást és az Államszövetségi teret. De ott van még a Nyugatkapu-híd, Rialto Torony vagy a Kilátó is. A városban rengeteg kikapcsolódásra alkalmas helyet találunk. Ilyenek például érdekes kertjei, a Fitzrory kert, a Királyi Botanikus kert, vagy a Flagstaff kert. Természetesen, ha vásárolni támad kedvünk, a város nem hagy cserben. Számtalan hatalmas üzlet várja a vásárlókat a Központi Üzleti Negyedben.

Tudta?

Az 1956-os melbourne-i olimpia a vízilabda történetének leghíresebb, egyben leghírhedtebb összecsapása volt, melyet Magyarország válogatott csapata és a Szovjetunió csapata vívott egymással. A sporttörténelembe csak melbourne-i vérfürdőként jegyzett meccs előzménye az igen ismert 1956-os magyar forradalom volt. Ezért is történhetett, hogy annyira elszabadultak az indulatok a medencében, és a nézőtéren is. A játék normálisan folyt, mindaddig, míg a mérkőzés vége előtt az egyik orosz játékos (Prokopov) durván fel nem sértette Zádor Ervin arcát. Ezek után tömegverekedés indult, s a játékot lefújták. Később a magyarok aranyérmesek lettek.

Hírlevél feliratkozás          


sales@mortons.hu   |   Cégadatok   |   ÁSZF   |   Adatvédelmi tájékoztató