Ügyfélszolgálatunk hétköznap 8-18 óráig nyitva: +36 1 808 9388 vagy sales@mortons.hu
Takarítson meg akár 50.000 Ft-ot kiállítási kedvezményeinkkel.
További információk itt.

India

A kígyóbűvölők, fakírok, repülő szőnyegek, és a fűszeres illatú füstölők országa. Ki ne hallott volna már történelméről, vallásai sokaságáról, egyedi művészetéről, a világ legmagasabb hegyéről, a Himalájáról. Ezeken kívül számtalan érdekes dologgal ismertette már meg a világot. Hallottunk már asztrológiájáról, a táncoló Siva-ról, Bollywood-ról, a reinkarnációról, a meditációról, jógáról, a hennafestésről, vagy éppen a karmáról. Hisznek a természet istenítésében, gondoljunk csak a hatalmas és természettisztelő templomaikra. Paloták és császári síremlékek, mecsetek őrzik hűen mai napig időszámításunk előtti művészetüket. S természetesen, ha Indiáról van szó, nem lehet nem beszélni szent állatukról, a tehénről.

India, hivatalosan Indiai Köztársaság, egy dél-ázsiai ország. Földrajzi méreteit tekintve a világ hetedik legnagyobb és második legnépesebb országa. Az ország nevét az Indus folyóról kapta. Hindi neve Bhárat, mely egy legendás indiai király, Bhárata, nevéből ered, akinek leszármazottjainak a történetét a híres indiai Mahábhárata (a hinduk szemében nem csak eposz, hanem törvénykönyv és szentírás is egyben) meséli el. Az ország szomszédjai: nyugaton Pakisztán, északkeleten Kína, Nepál és Bhután, keleten Banglades és Burma. Ezen kívül összesen 7517 km hosszú tengerpartok mossák határait, melyek által fürödhetünk akár az Indiai-óceánba, akár az Arab-tengerben, vagy a Bengáli-öbölben.

Főbb tudnivalók:

Terület:
3 287 263 km²
Államforma:
szövetségi köztársaság
Főváros:
Újdelhi
Hivatalos nyelv:
hindi, angol
Beszélt nyelvek:
a bengáli, a telugu, a maráthí, a tamil, az urdu, a gudzsaráti, a szanszkrit, a nága, a malajálam, a kannada, az orija, a pandzsábi, az asszámi, a kasmíri, a szindhí és a szikkimi.
Vallás:
hindu, muszlim, kereszténység, szikhizmus, buddhizmus, dzsainizmus
Fizetőeszköz:
rúpia

Domborzat

Először a leghíresebb földrajzi adottságáról illik szót emelni. A Föld legnagyobb hegye a Himalája itt található. Jeges csúcsaira évente több ezer hegymászó mászik fel, megdöntve különböző addigi rekordokat, vagy éppen újakat felállítva. A hegységek dél felé meredeken lejtenek az Indiai-alföldre, amely négy alföld összefoglaló neve: az Indus-alföldé, a Hindusztáni-alföldé, melyet a Gangesz és a mellékfolyói töltöttek fel, a Bengál-alföldé (a Gangesz és a Brahmaputra deltavidéke), és nem utolsó sorban az Asszámi-síkság a Brahmaputra alföldjéé. Az ország középső és részben déli részét az ősi kőzetekből álló Dekkán alkotja, amelynek egy részét nagy kiterjedésű bazaltláva-takaró fedi. Emellett vannak fennsíkjai, pl.: Dekkán-fennsík és az óceánok, tengerek miatt tengerpartjai is. Legjelentősebb folyói a Gangesz, a Brahmaputra, a Godavari, a Narmada, a Krishna és az Indus. Legnagyobb tavai a Chilka-tó és a Hirakudi-víztároló.

Történelem

Bhímbetkában található, feltehetőleg kőkorszakbeli, barlangrajzok az első emberi jelek a mai India területéről. Az első ismert települések már körülbelül 9000 évvel ezelőtt megjelentek az országban. Később ezekből alakulhatott ki az Indus völgyi civilizáció. Ez a birodalom egészen i. e. 1900-ig fennállt. Helyén sok új birodalom jött létre. Például az ország északi részén alakult ki a Maurja Birodalom, amelynek sok mindent köszönhet a mai India. Az ország északi részén több dinasztia is váltotta egymást a trónon. Ez idő alatt Indiában virágzott a tudomány, a művészet, az irodalom, a matematika, a csillagászat, a vallás és a filozófia. E virágzás később kiterjedt a Dél-India államokra is. Az 1500-as évek elején több európai ország, mint pl. Portugália, Nagy-Britannia és Franciaország, a keleti terület felfedezése után „üzletelni” akartak az elmaradott országgal. De mivel ekkortájt Indiában a királyságok épp egymás ellen háborúztak, ezért a nagyhatalmak ezt kihasználva gyarmatot csináltak inkább az országból. A 20. század beköszöntével Mahatma Gandhi vezetésével erőszakmentes tüntetések kezdődtek Indiában, amik végül 1947. augusztus 15-én elérték céljukat, és India függetlenné vált, de az ország hivatalosan csak 1950. január 26-án vált köztársasággá.

Látnivalók

Természetesen India egész kultúrája magába foglalja építészetét, festészetét és jellegzetes keleti szokásait is. Az ország területén rengeteg mitikus szoborral találkozhatunk, melyek jobbára valamelyik istenségüket ábrázolják, vagyis vallással kapcsolatosak. Ilyenek például a Buddha szobrok, Jaksa szobor. Ha már vallásról volt szó, említésre méltóak az indiai templomok is. Szebbnél szebb és különleges templomokat láthatunk fából, barlangból kifaragva, esetleg kövekből. Alakjuk igen változatos. Van úgymond városi, kupola, és kúp alakú templom is. A templomok alakzata, mérete és formája attól függ, hogy India melyik „művészeti” területén találhatók. Ezeken kívül gyönyörű palotákat, mecseteket, domborműveket, falfestményeket, kerteket láthatunk az országban. Az igazi indiai művészekről azt tartják, hogy egy személyben meg vannak áldva az indiai nép képzelőerejével s ezeket a magas szintű tudásokat használták fel az alkotások készítésekor. Az indiai látványosságok bámulatba ejtik az embert, hiszen az európaiak nincsenek hozzászokva az ilyen művészethez. Indiában imádják a természetet, szinte istenítik. Mindenhol jelen van a természetimádat, a és a szellemekben való hit.

Az UNESCO Világörökségi Listáján a következőket találjuk India területéről.

Kulturális kategóriában : az ajantai barlangtemplomok, az ellorai barlangtemplomok, az Agra erődje, a Tadzs Mahal, a konaraki Naptemplom, a Mahabalipuram templomegyüttese, a Goa templomai és kolostorai, a Khajuraho műemlékegyüttese (hindu és dzsaina templomegyüttes). Továbbá a Hampi műemlékegyüttese, a Fatehpur Sikri (a nagymogul városa), a Pattadakal műemlékegyüttese, a Elephanta sziklatemploma, a thanjavuri Brihadisvara templom, a buddhista emlékek Sanchiban, Humayun császár síremléke Delhiben, Qutab Minar és építményei (mecsetek, sírépítmények) Delhiben, India hegyi vasútjai, Mahabodhi templomegyüttes, Bhimbetka sziklamenedékei, Champaner-Pavadagh régészeti park, Chhatrapati Shivaji Pályaudvar.

Természeti kategóriában : Manas Vadvédelmi Terület, Keoladeo Nemzeti Park, Sundarban Nemzeti Park, Nanda Devi és a Virágok Völgye Nemzeti Parkok.

Taj Mahal : India legfőbb nevezetessége Agra városában található. Régen Agra volt India fővárosa, azért is itt található ez a sírontúli és igaz szerelem fehér építményének nevezett „csoda”. A XVII. században épült világhírű mauzóleum évi több millió látogatót vonz. Építtetője, Shah Jahan volt. Egy legenda szerint második feleségének (Mumtaz Mahal) utolsó kívánsága úgy szólt, ura olyan sírhelyet állítson számára, amelynek az egész világ csodájára jár majd. Nos, a hatalmas császár mindent meg is tett azért, hogy ezt a kívánságot teljesítse. A Taj Mahal építtetése sem pénzt, sem emberéletet nem kímélt. Az építkezésről számos legenda szól, egyik szerint a sah, hogy főépítésze „könnyebben” átélje az ő fájdalmát, megölette a mesterember szeretőjét. De ezek után sem kímélte az építészt, hiszen mikor nagy nehezen 22 év munka után a mauzóleum elkészült, a császár állítólag megvakíttatta, hogy soha többé ne készíthessen, akár csak hasonló, művet sem.

Kultúra

Kezdhetnénk egészen az ókornál, hiszen kultúrájának gyökerei ott találhatóak. De induljunk inkább csak a Kr. e. XV. századtól, mikor is az árják szent könyveiről elnevezett korban a védikus korban alakultak ki a végleges kulturális-társadalmi-vallási sajátosságai Indiának. Ezek mind a mai napig meghatározzák arculatát. Ekkortájt alakultak ki mítoszai, istenségei, melyekre mai napig nagy tisztelettel néz az indiai nép. A kasztrendszer kicsit később alakult ki, de mind a mai napig jellemző Indiára. Vannak varnák, melyek amolyan főkasztok, s ezeken belül 3000-4000 dzsáti, azaz alkaszt létezik. Miután ez az igen bonyolult rendszer létrejött, már csak az istenségek tisztelete maradt, s az igen ismert indiai újjászületés gondolata. Ez a gondolat szerint az átman, vagyis a lélek a test halálakor nem pusztul el, hanem az életünkre visszatekintve egy új testbe vándorol. Ezért kell jól élnünk, s elfogadnunk azt ahogy, s akiként élünk. Ezzel párhuzamosan alakultak ki a táncok, melyeket az isteneiknek táncoltak, illetve a mítoszaikat mesélték el általuk.

Egy kis indiai történet:

Siva, a hindu istenhármasság főisteneinek egyike Brahmá (a teremető) és Visnu (a megtartó) társaként, a rombolás és a megújulás, a rossz és a jó, az aszkétaság és a termékenység megtestesítője. Felesége, Párvati ugyancsak a pusztítás istenasszonya, de egyben ő a Nagy Anya, az életadó is. Két fiuk van: az elefántfejű Ganésa, az akadályok legyőzője és Szkanda, a háború tízfejű istene.Dél-Indiában Sivát Nátárádzsaként, a tánc uraként tisztelik. Tánca a létezés egységét és ritmusát jeleníti meg…

Gasztronómia

Az igazi kelet. Az igazi indiai konyha csípős, és igen fűszeres. Ez mára már egy hagyomány, hiszen Indiában mindig is nagy szerepe volt a fűszereknek. Már az i.e. 1500-1000 előtti időkben is használták őket, az egyik legősibb kereskedelmi árunak számított. Először i.e. 2000 körül a főníciaiak vittek indiai fűszert a Közel-Keletre. A fűszer ma is India egyik legjelentősebb bevételi forrása. Már a civilizáció kezdete óta felismerték azok gyógyító hatását, mely generációról, generációra öröklődik. Jellemző fűszerek: bors, kurkuma, kardamom, fahéj, szegfűszeg, curry, mustármag, babérlevél, gyömbér, hagyma, fokhagyma, só. Az étkezésüket az évszakok is meghatározzák. Szeretik a zöldségeket, párolják, vagy fűszeres olajban sütik ki. Az igazi köret természetesen keleti vonásokat őriz, hiszen nem más mint a rizs. Sokféle módon készítik el, pl. kókusszal, fűszerekkel, mandulával. Természetesen a tévhitek ellenére esznek húst, általában csirkét, bárányt, halat. Híres indiai étel a tandoor-i csirke, kabab, indiai húsgombóc. A főételhez kenyérféléket is előszeretettel fogyasztanak. Az indiai édességek kimondottan édesek, szirupszerűek. A hozzávalók között gyakran szerepel a mandula, vanília, rózsavíz és valamilyen tejtermék. A tejtermékek is mindennaposak, esznek. joghurtot, aludttejet, sűrített tejet, vajat. Italok tekintetében nem egy nagyon megszokott nép. A víz természetesen nekik is fontos folyadék, de mellette szeretik az aludttejet, a rózsaitalt, és töményként a gyümölcslevekből készült házi pálinkát.

Egészségügy

India területére, mivel ázsiai ország, vonatkoznak bizonyos kötelező orvosi előírások, tanácsok. Mielőtt utaznánk, fontos tudni, hogy kötelező oltásokat kell kérnünk a körzeti orvostól a következő betegségek ellen: hastífusz, hepatitis A és B, poliomyelitis, malária, de nem árthat kolera, sárgaláz, diftéria és veszettség ellen sem. Továbbá ha 10 éve nem kapott tetanust, az sem árthat. Mindemellett gondosan oda kell figyelnünk, hogy kinn még véletlenül se kóstoljuk meg a gyümölcsöket, zöldségeket anélkül, hogy ne mostuk volna meg őket jó alaposan palackozott ásványvízzel, hiszen az európai gyomor nincs felkészülve a kint összeszedhető emésztőrendszeri hurutos megbetegedésekre. Fogyasztani is jobb, ha palackozott ásványvizet fogyasztunk.

Beutazási feltételek

A magyar állampolgároknak, ahhoz hogy az ország területére belépjenek vízummal kell rendelkezniük. A turistavízum az Indiai Nagykövetségen szerezhető be Budapesten (Búzavirág u. 14-16.). A vízumot maximum 6 hónapos tartózkodásra adják. Az ennél hosszabb kinn tartózkodásra a turista vízumhoz szükséges papírok mellé egyéb papírokat is fel kell tudnunk mutatni. Elbírálási idő általában 3-4 munkanap. A vízumot az indiai hatóságok nagyon szigorúan veszik. A vízumhoz kellenek:

 • még legalább 6 hónapig érvényes útlevél
 • 2 db vízumigénylő lap
 • 2 db igazolványkép, fél évnél nem idősebb
 • repülőjegy- és szállásfoglalást igazoló nyomtatvány
 • 40 USD az elkészítési díj
 • 30 USD/fő/nap fedezetről szóló banki kivonat

Érdekességek

 • India a világ második legnépesebb országa
 • A világon minden nyolcadik ember indiai
 • India a negyedik legnagyobb gazdasággal rendelkezik Ázsiában
 • Indiában szent állat a tehén. A városok utcáin szabadon közlekedhetnek. Ne ijedjünk meg tőlük. Úgy tartják, hogy a tehén az istenek porhüvelye, minden testrészében más-más isten lakozik
 • Az indiaiak a Föld legnagyobb állatbarátai. Például a tehén mellett az őz is teljesen tabu, leöléséért még börtönbüntetés is jár
 • Már Magyarországon is egyre jobban terjed az indiai tánc szeretete. Különböző klubok alakultak már ennek bemutatására. Ezeken az előadásokon általában mitológiai táncokat láthat a publikum
 • Indiában a fekete aranyat az a bors
 • A kardamom mag a fűszerek királynője Indiában. Ez egy igazán pikáns kis fűszer, melyet héjastul árulnak, nekünk kell megtörni otthon. Különleges ízvilágot kölcsönöz a süteményeknek, s állítólag vágyfokozó hatása van, illetve elmulasztja a fejfájást
 • Fényképezni nagyon sok helyen tilos! Mielőtt készítenénk egy képet tájékozódjunk róla, hogy szabad e, vagy csak vásárolni lehet fotókat, videókat. Pénzbüntetéssel jár, ha rossz helyen kattintunk
 • India a Káma Szutra hazája. Itt több évezredes irodalmi anyag tiszteli az erotikát. Természetesen a meztelenség és a szex csak a múlt templomaiban, szobrain kap nyilvánosságot
 • Az elefántokat úgy használják kint, mint mi itthon a lovakat