Szeged, Petőfi Sándor sugárút 7., 6722 • Tel.: +36 62 420-088

Horvátország utazási ajánlatok

Utazáskereső

Kategória nem kötelező megadni

Utazás módja nem kötelező megadni

Teljes ár/fő (Ft) nem kötelező megadni

Időpont nem kötelező megadni

Éjszakák száma nem kötelező megadni

Hova utazna? nem kötelező megadni


 

Horvátország utazás

Ha Horvátország utazást keres, csak adja meg a fenti utazáskeresőbe hogy mikor szeretne utazni. Azokat a –tól, -ig dátumokat adja meg, amelyek között szóba jöhet az utazás, a pontos dátumot, illetve a kint töltött napok szűmára a találati listában szűrhet rá.

Ha csak egy megadott összegig keres Horvátországi utazást, a keresőben található ár csúszkán ezt is beállíthatja.

A keresés gombra kattintva listázzuk ki a Horvátországba szóló utazási ajánlatainkat, amelyek közül tovább szűkíthet.

Amennyiben valamelyik utazási ajánlatunk elnyerte tetszését, a ”tovább” gomb megnyomásával nézheti meg az utazás ajánlatait, valamint ott választhatja ki a konkrét időpontot, és továbbléphet az utazás lefoglalásához.

Horvátország

Horvátország, közép és délkelet-európai ország, mely Magyarország déli szomszédja, s melynek csodás tengerpartjai a magyar határtól néhány órányi autóútra találhatóak. A Balkán-félsziget északnyugati részén fekszik, s további öt országgal szomszédos: Szlovénia (670 km), Szerbia (252 km), Bosznia és Hercegovina (932 km), Montenegró (14 km) és Olaszország.

Horvátország sematikus térképe Ha a szigetek nélküli szárazföldi részt tekintjük, Horvátország két fő részre osztható, egy Belső-Horvátországra és az Adriai Horvátországra. Csodálatos mediterrán jellegű városok, több mint 1000 sziget, rengeteg kultúrtörténeti műemlék és nemzeti parkok sora vár bennünket, ha az Adria felé vesszük az útirányt. Európa legszebb és egyik legnagyobb tengerpartja található itt, melyet a "második magyar tenger" fodros hullámai mosnak. Ezek után nem is kérdés, miért hívják turistaparadicsomnak. Itt minden megtalálható, mely egy felejthetetlen nyaraláshoz kell. A szolgáltatások kitűnőek, az emberek kedvesek és figyelmesek a vendégekkel, a természeti adottságok fantasztikusak és a tenger … a tenger egyszerűen csodálatos.

Államforma:
Köztársaság
Főváros:
Zágráb
Hivatalos nyelv:
horvát
Területe:
56 542 km2
Pénznem:
kuna (1kuna=100 lipa)

Történelme

Horvátország történelme 1102-től (ekkor koronázták a magyar királyt, Könyves Kálmánt, horvát királlyá) egészen az I. világháború befejezéséig közös a magyar történelemmel. Reálunióban volt a két ország, mely egy erős, mégis teljesen önálló kapcsolatot takar. A Magyar Királyság keretén belül az ország autonóm társország volt, melynek folyton változtak a területei és önkormányzata. Az I. világháború után az ország a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság része lett, mely 1929-től a Jugoszlávia nevet viseli. A II. világháború idején az ismét független ország a tengelyhatalmak oldalán harcolt, ezáltal csak névlegesen volt független. A háború befejeződött, s az ország, Tito elnök által vezette Jugoszlávia része lett ismét. 1991-től független.

Az országról

Horvátország, az itt felsorolt, 20 kerületre osztható: Bjelovar, Slavonski Brod, Dubrovnik, Pazin, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Gospić, Čakovec, Osijek, PoĹžega, Rijeka, Sisak, Split, Šibenik, VaraĹždin, Virovitica, Vukovar, Zadar és Zágráb.

Földrajzilag is különböző tájegységekre lehet bontani: Dráva-Száva-vidék, mely részei például a Zágrábi-medence, Horvát-középhegység vagy az Alsó-Száva-síkság. A Dinári-hegység, mely mészkő hegyeivel kettéosztja az országot. Ezeket a tájegységeket, számos nagyobb folyó is színesíti, ilyen például a Duna, Dráva, Száva és a Mura. Horvát tengerpart (Adria), az itt található legnagyobb szigetek: Krk, Cres, Brac, Hvar, Pag, és Korcula. Félszigetek: az Isztriai- és a Peljesac- félsziget. De, aki nem éppen a nyüzsgő tengerpartra vágyik, számos csendesebb tavat választhat, mint a Vranai-tó, a Perucko-tó, de akár a Plitvicei-tavakat Nemzeti Parkot is, mely Európa legcsodálatosabb természeti szépségei közé tartozik. (az UNESCO 1979-ben vette fel a Világ természeti örökségek listájára).

Az ország területén számos nemzeti és természeti parkot, még több szigorúan védett rezervátumot tekinthetünk meg. Mindemellett nyolcvan természeti emlékhely, harmincnál is több védett tájegység és parkerdő várja a látogatókat. Nemzeti Parkok: Paklenica Nemzeti Park, Brioni Nemzeti Park, Kornati Nemzeti Park, Krka Nemzeti Park, Mljet-sziget, Paklenica Nemzeti Park.

Ezen kívül rengeteg könyvtár, múzeum, színház várja a kultúrára éhes látogatókat. Például: Horvát Nemzeti Színház, dubrovniki Néprajzi Múzeum, gospici Lika Múzeum, hlebinei Művészeti Galéria, kumroveci Josip Broz Tito háza, osijeki Szalvónia Múzeum és a Szépművészeit Galéria, zadari Archeológiai Múzeum, Néprajzi Múzeum, Tengeri Utazás Múzeum. A végtelenségig lehetne sorolni, hiszen minden városban akad egy-egy.

Igazán nehéz eldönteni, hogy hová is utazzunk Horvátországon belül. Hiszen nem csak a tengerpart kínál számunkra felejthetetlen élményeket, hanem a kontinentális övezetben található csodálatos városok is. Ezen felül, rengeteg műemléket, óvárosi részt vett már fel az UNESCO a Világörökségi listára.

Ajánlott helyek: Opatija, Zadar, Rovinj, Sibenik, Makarska, Pula, és Crikvenica városa, valamint Brac, Cres, Hvar, Korcula, Krk, Pag, illetve Rab szigete.

Egyedülálló látványt nyújtanak még: Baska Voda, Brela, Drasnice, Drvenik, Gradac, Igrane, Podgora, Tucepi.

A világörökség részei: Porec (Eufráziusz Bazilika), Split (Diokleciánusz palota), a híres Dubrovnik, illetve Trogir óvárosa, a Sibenik (Szent Jakab Katedrális), valamint a már korábban is említett gyönyörű Plitvicei tavak Nemzeti Park.

Magyar emlékek

Beli: ma történelmi emlékhely. Cres szigetén találunk egy kis falucskát, ahová IV. Béla királyunk menekült a tatárjárás idején. A falubeliek megszerették a királyt. Tiszteletüket egy arcszobor és a falu neve mutatja (Béla=Beli).

Újlak (Nyugat-Szerémség): még a Magyar Királyság idején, kb. a XIV. században, az egyik legnépesebb városnak számított. Ez volt az Újlaki család központja. Itt halt meg Kapisztrán János nándorfehérvári hős 1456. októberében.

Csáktornya (Muraköz): a XV. századtól a csáktornyai vár a Zrínyi család központja volt. Ennek emlékét a költő és hadvezér emlékszobra őrzi.

Zágráb: az itt található székesegyházban őrzik Szent László királyunk koronázási palástját, s több magyar főúr síremlékét.

Trogir: Trau vára a világörökség része, mindemellett a Szent Lőrinc katedrális sekrestyéjében őrzik IV. Béla koronázó palástjának csuklyáját (a tatárjárás idején a király és családja itt is bujdosott).

Ezeken kívül még számos más (fontos) magyar vonatkozású emlékmű, látnivaló található az ország különböző vidékein, melyek bemutatják a horvátországi magyarság kulturális életét, eltérő művészetüket és néphagyományaikat.

Gasztronómia

A horvát gasztronómia igen sokszínű. A török, a magyar, a szerb és az olasz konyha is befolyásolta, ezen kívül a természeti adottságai is (különbségeket találunk a tengerpart- illetve a kontinentális horvátországi gasztronómia között). A horvátok nagyon kedvelik a nehezebb, főszeresebb ételeket. Sok húst és zöldséget használnak a főzéshez. Természetesen a tengerpartok mellett jellemzőbbek a halételek és a mediterránra jellemző gyümölcsök (füge, szőlő, datolya) variációja. A dalmát konyha az élelmiszerek választását és elkészítését illetően kielégít minden egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos nutricista követelményt és orvosi javaslatot. Ami a húsokat illeti, egyedülálló a dalmát sonka (amelyet a szél által szárítanak). Ezen kívül még híres a birkatejből készült sajt, valamint a parázs alatt sült bárányhús. Mindehhez hozzá kell adni borukat, úgy a fehéret, mint a vöröset, amelyek közül egyesek a világ tíz legjobb bora közé tartoznak például a Babic (vörös), vagy a Bodganusa (fehér). Legismertebb horvát ételek: brodet (halleves), csevapcsicsa (ajvarral szervírozott marha-és sertéshúból készült fűszeres fasírt), ajvar (pikáns zöldségekből összedarált szósz), pljeskavica (grillen sütött erős fűszerezésű húspogácsa), a csorba (paprikás, tejfölös étel). Édességek közül egy pár: burek, strukli (hasonló a réteshez).

Néhány jó tanács

Ha autóval utazunk, tartsuk be az előírt sebességhatárokat, mert a horvát rendőrök nagyon gyakran mérnek, és igen komoly büntetéseket adnak a szabálytalankodóknak.

Ajánlott tengeri cipőt vásárolni mielőtt utazunk, hiszen a tengerpart közelében található szúrós tengeri sünök és a néhol köves homok fájdalmassá teheti a nyaralást.

Vendéglátóhelyeken nem várnak tőlünk borravalót, de lehet adni.

Aki a tengerparton nyaralna, annak májustól szeptemberig érdemes utazni, hiszen októbertől beköszönt a hidegebb időszak, mely inkább kirándulós és városnéző utakhoz ajánlott.

Tudta…?

  • …a nyakkendő Horvátországból származik. A horvát lányok, régi szokás szerint, kendőt kötöttek a harcba induló szerelmük nyakába, még a harmincéves háborúk idején. Mivel a vitézek egész Franciaországig jutottak, a nyugat-európaiaknak is megtetszett ez a szokás. Igaz az idő haladtával a kendő átalakult nyakkendővé, de a mai napig fontos tartozéka az elegáns öltözéknek.
  • …Horvátország területén található Guiness rekordok könyve szerint a világ legkisebb városa, Hum. Mindössze 23-an élnek itt.
  • …hogy Marco Polo, a világ egyik híres utazója, Korcula szigetén született 1254-ben? Kalandos élete során nagyon sokáig Kínában élt, s ő volt az a személy, akinek a tésztát köszönhetjük itt Európában.

Vámszabályok

Az Európai Uniós országokra előírt vámszabályok érvényesek. Például az ország területére szabadon bevihetőek a következők: külföldi valuta, hazai valuta (15 000 kunáig). Viszont előre be kell jelenteni, ha értékesebb tárgyat, felszerelést viszünk, vagy veszünk az országba. Aki szeretné a háziállatot is vinni, ki kell állítatnia egy nemzetközi igazolványt a kedvencnek, mielőtt utaznának. Ezt a kötelező oltási könyvvel együtt kell felmutatnia a határon.

Külképviselet:

Magyar Nagykövetség Zágráb
Pantovcak 255-257
Nagykövet: Mohai László
Tel.: 00-385-1 489 0900
A titkárság e-mailen: Dienes.Zne@hungambr.hr

Turisztikailag fontos lehet a következő cím: 10000 Zagreb Krlezin Gvozd 11/a

Tel.: 00-385-1 483 4990, ahol a tévelygő magyarokat is útbaigazítják.

Zadar

Dalmácia fővárosa volt, ezzel együtt az egyik legnagyobb múltú város (közel 3000 éves múltra tekint vissza). Kis ideig a Római Birodalom része volt, majd Bizáncé, de tartozott, Olaszországhoz és Magyarországhoz is. A várost 5 Nemzeti Park is övezi (pl.: Kornati Nemzeti Park, vagy a Starigrad-Paklenica Nemzeti Park), melyek egyikébe feltétlen el kell látogatni, ha már a városban járnak. Ezen kívül számos sziget és szoros veszi körül. Érdemes, kikötőjéből induló hajókirándulásokon részt venni, ezáltal jobban megismerni és felfedezni a "horvát riviérát". Akiket a kulturális szépség vonz ide, nem fognak csalódni, hiszen gyönyörű és a történelmet hűen őrző várost láthatnak majd, telis tele templomokkal, régi épületekkel. Például: a római korból maradt Forum, melyben eredeti járda maradványokat fedezhetünk fel. A Szent Donát Templom, mely Zadar leghíresebb műemléke, még a IX. századból. A Szent Anasztázia Székesegyház, amely a legnagyobb bazilika Dalmáciában. A zadari tengeri orgona, mely igen kedvelt találkozóhellyé vált 2005-ös megnyitása óta, s ahonnan kitűnően lehet látni a naplementét. A zadari naplemente híres és kivételes, ezért ha alkalmunk nyílik arra, hogy megtekintsük, ne hagyjuk ki. Egyéb látnivaló: Zadar főutcája a Kalelarga sétálóutca, hangulatos kávézókkal és üzletsorokkal tarkítva. A híres tengeri kapu, mely Zára (ez Zadar másik neve) kikötőjéhez vezet. S a strand, mely kihagyhatatlan egy tengerparti városban. Legnépszerűbb strandok: Diklo és Borik.

Trogir

Trogir, szintén Horvátország egyik legősibb városa, melyben csodálatos ókori görög és római, majd középkori olasz hatás keveredik. A Kastelanski-öböl végénél egy kis szigetre (Ciovo) épült. A gazdag kultúrájú óváros egykor Velencével vetekedett, ma, 1997 óta a Világörökség része. Az igazán hangulatos óvárosi részben romantikus templomokat, reneszánsz és barokk épületeket találhatunk, melyekhez a csodálatos, keskeny és kanyargós fehérmárványköves sétáló utcákon juthatunk el. Többek közt ezért is vette fel az UNESCO a Világörökségek listájára a várfallal körülvett óvárost, mert a kőfaragó mesterek és szobrászok csúcsalkotásait láthatjuk itt. Érdekesség, hogy az óvárosban minden házon saját címer és felirat látható. Főbb látnivalók: a főtér, mely helyet ad néhány fontos épületnek. Ilyen például a Poderta palota, amely hűen őrzi a román és gót stílust, udvarán egy oroszlános kúttal. A tér másik oldalán egy gyönyörű, öreg óratorony, a középkori Cipiko-palota és egy loggia fogad bennünket. De a téren találjunk még, a kb. XIV. században épült Szent Lőrinc Székesegyházat, melyen Dalmácia egyik legértékesebb szobrászati műemléke található, a Radovan mester által faragott főkapu. A főteret elhagyva a Kamerlengo-erőd fogad bennünket. A kilátás fentről gyönyörű. A Szent Márk toronyba is érdemes ellátogatni, hiszen az a XV. században összeköttetésben állt az erőd citadellájával. Trogir szinte tökéletese hely a nyaralásra, hiszen itt jut idő a pihenésre, városnézésre és akár kirándulhatunk is, a tengerparton és szárazföldön egyaránt. 2002-ben épült újjá kikötője, mely manapság, a yacht és a vitorlás tulajdonosoknak igen kedvelt helye. Különböző fehér homokos vagy kavicsos strandok várják a fürdőzésre vágyókat, például: Pantan strand, Okrug és Medena strand. Egyes strandokon, ha elég bátrak vagyunk, búvárkodhatunk, vagy jet-skizhetünk is.

Dubrovnik

Az Adria gyöngyének nevezett város az ország déli csücskén található. Horvátország egyik leggyönyörűbb városa és világhírű üdülőhely. A már VII. században megépült városra nagyon vigyáznak a horvátok, hiszen kultúrtörténeti jelentősége óriási. Az óvárosi részt egy 2 km hosszú, ma is eredeti állapotban lévő városfal védi, mely az egyik legmagasabb és legerősebb védelmi építmény Európában. Van ahol, kb. 25 méter magas és 6 méter széles, ezért nem is csoda, hogy a kilátás innen lenyűgöző. Az óváros egyszerűen gyönyörű. Romantikus kis utcák és a különböző korokból itt maradt épületek, paloták, házak sora varázsol el bennünket. Többek közt ezért is, az UNESCO Világörökségi listájának tagja. Az óvárosi részbe azért is érdemes ellátogatni, mert rengeteg látnivaló, történelmi műemlék, kápolna, templom található itt. Például: a Bell Torony, mely egy 2000 kilós harangot őrzik a múltból. A Bokar-erőd, mely valaha börtön volt, ma viszont a Dubrovniki Nyári Fesztivál egyik fontos színhelye. Minceta-erőd, az óváros legerősebb tornya, innen a legszebb a kilátás. Onofrio kútja, mely mára már sajnos nem az eredeti kút, mégis nagyon közkedvelt találkozóhely. A Dubrovniki Katedrális, melyet szintén felújítottak. Mellette található a Rektor Palota, melyben ma már egy múzeum működik. A Placa, amely Dubrovnik főutcája (ez az igen hosszú-majdnem 300 méter- és nagyon nyüzsgő utca telis tele van kávézókkal, üzletekkel, melyek hűen őrzik 500 évvel ezelőtti kinézetüket. A turisták szerint Európa legszebb, leghangulatosabb utcája.). Ezen kívül mindenféleképp látogassunk el a régi kikötőbe, ahonnan megcsodálhatjuk a hegyeket és a nem túl messzi Lokrum-szigetét is, melyre hajóval 10 perc alatt átérhetünk. Természetesen tengerparti városként szebbnél szebb strandok várnak bennünket. Legnépszerűbbek: Banje, St. Jakov, Lapad (ez a város legnagyobb strandja) és a Copacabana-strand, ahol a vízisportok szerelmesei találhatnak meg, szinte mindent.

Utazási beszámolók

Hajókirándulás a Krka Nemzeti Parkba

Horvátországi nyaralásunk alatt elhatároztuk, hogy elmegyünk a nem túl messze elterülõ Krka Nemzeti Parkba. Mivel busszal utaztunk ki Horvátországba és nem béreltünk autót ott sem, így könnyû szívvel döntöttünk a hajózás mellett. Befizettük a horvát utazási irodában a kirándulás meglehetõsen borsos árát, 220 kunát személyenként. Ebédet nem kértünk, késõbb kiderült, hogy ez milyen jó döntés volt. Reggel 9-kor indult a hajó a kikötõbõl. El sem lehetett téveszteni a helyet, a monumentális, beton emlékmû volt az ismertetõ jel.

9 óra elõtt már a hajón ültünk, az alsó, zárt térben. Kicsivel késõbb - csak horvátul - bemondtak valamit, amibõl csak a motor szót értettük. A hajó felsõ, nyitott részébõl nagy tömeg indult meg a mólóra, mint kiderült, elromlott a hajó motorja. Rossz ómen! Átszálltunk egy kisebb, ám otthonosabb bárkára. Itt rögtön "lefényképezte" az agyam a mentõövek helyét a hajó nyitott fedélzetén. Kb. negyed 10-kor sikerült elindulnunk. Enyhe szellõ kísért minket, ami jól is esett, noha szeptembert írtunk, mégis nagyon meleg volt. A hajóút csodálatos helyeken, kisebb-nagyobb szigetek között vezetett célunk felé. A két parton szél, víz, erózió és történelmi korok csipkézte, hatalmas szirtek. A sibenik-i híd alatt különleges érzés volt átkelni, két nappal elõbb, a sibenik-i várból csodáltuk, akkor még csak a távolból. A Miklós erõd rám különösen nagy hatást tett. Nagyon jól védhetõ helyen, egy kis tengerszorost nyitva hagyva építették. Egyrészt monumentalitása miatt - a hajók szinte eltörpültek mellette, másrészt azért, mert még mindig félelmetes látványt nyújt tömör, nagyon vastag falaival, kicsi, magasan lévõ lõréseivel. Az erõd külsõ fala jól láthatóan rengeteg lövés nyommal van tele. Ezen a helyen tényleg csak az juthatott át, aki megfizette a tengeri vámot és úgy is akarták, hogy átjusson.

A hajón lévõ idõsebb, kövérkés idegenvezetõ hölgy rendkívül jókedvûen, törve a magyart, de nagy lelkesedéssel magyarázta el, hogy a parkban mit hol találunk. Megmutatta egy általa rajzolt térképen a park látnivalóit, éttermeit, a recepciót és a toilett helyét. Idézem : "parkban a wc 4-5 kuna, a hajón 0 kuna!" Megérkeztünk a parkhoz, kikötött a hajó. Akik kértek étkezést, a hajón maradva fogyaszthatták el a húsból vagy halból, krumpliból és salátából álló ebédet, viszont ezt az idõt a park látogatásból csípték le.

A park bejáratához árnyas, nagy fák alatt, tiszta környezetben vezetett az út. A parkba lépve, szinte rögtön sok, kisebb-nagyobb választékkal rendelkezõ étterembe ütköztünk. Beljebb haladva, megláttuk az elsõ, közepes nagyságú vízesést, ahogy a sziklákról száguldott le. Emléktábla és az erõmûbõl megmaradt turbina emlékeztet a régebben itt mûködõ vízerõmûre. Körülbelül 90 lépcsõn lehet a park legmagasabb pontjára feljutni, ahol kisebb kilátó található, csodálatos kilátással a parkra. A lépcsõk két oldalán fõleg idõs nénik, de bácsik is árulják otthon készített, speciális portékáikat. Minden mennyiségben kapható fehér és piros fügebor, fügepálinka, lekvár, olívaolaj. Nem kell zsákbamacskát vásárolnunk, mert adnak kis mûanyag pohárban kóstolót is. Sõt, minél több bort veszünk, annál több kedvezményt adnak. Az ajándék és póló bolt mellett jól megfér a kicsi kovács múzeum, õs öreg szerszámokkal és eszközökkel. Árnyas fák között szépen rendben tartott pihenõhelyek, mindenféle nagyságú és minden irányból alázúduló vízesések, kristálytiszta vizû források mellett haladunk el. Tisztán látszik, ahogy a halak erõlködve próbálnak ellenállni az erõs vízsodrásban és táplálékhoz jutni. A parkban háborítatlanul él a madár és hüllõ világ, sok fajta közülük csak itt található meg. Hosszan kiépített rönk híd vezet a park egy részén át, alatta remekül láthatók a vízben a halak és a békák, a szárazföldön a napkúrázó gyíkok.

Erdei séta vezet a Skradini zuhogó aljához, ahol ha nem is hivatalosan, de meg lehet fürdeni. Öltözõ nincs, de ez senkit nem zavar, törülközõk, fürdõkendõk alatt "vedlik át" mindenki. A vízben bólyasor van kifeszítve és a vízesés aljában csónakkal is vigyázzák a biztonságot. A víz igen hideg, nincs kialakított partszakasz és rögtön térd felett ér a víz, amint a gyökerek között beóvakodunk a vízbe. A meder alja nem sima, csúszós, nagy kövekkel van tele, ide se árt a "tengeri cipellõ". Én nem vittem, így csak lassan haladtam beljebb, de még így is meglepõdtem a bokrok takarásából kiérve a víz erõs sodrásán. Itt mindenki csak óvatos duhaj! Hideg víz ide vagy oda, isteni érzés volt a vízesés aljában fürdeni!

Sajnos, az idõ gyorsan elszaladt ebben a csodás környezetben, mennünk kellett, várt minket a hajó. Visszaúton sirályok kísérték hajónkat az alkonyatban.

Sz. É.

Egy hét Vodicén

Saját szervezésben, busszal utaztunk 1 hétre Vodicére.

A tengerpart itt nem "ameddig a szem ellát, víz van", hanem szépséges szigetekkel tagolt, változatos táj. Noha szeptember elején voltunk, a víz is és a levegõ is nagyon meleg, kellemes volt. Hét közepére "kitelt" a Hold, szívszorító érzés volt fürdeni a tengerben a mosolygó teli Hold alatt? Ha a szomszédos városokban tett kirándulás után csak este értünk haza, 6-7 óra körül még bátran meg lehetett fürdeni a tengerben. A folytonos vízmozgás miatt az élõvilág nem annyira látványos és változatos, de kis odafigyeléssel tengeri rózsaszerû növényeket és néhány fajta halat azért fel lehet fedezni. A tengerparti napozás érdekes volt, ilyet még sehol nem tapasztaltam. A napozók és a sétálók szépen megvoltak egymás mellett a betonozott, vékony tengerparti sávon, a sétálók türelmesen kerülgették a napozókat. Nekünk ez a megoldás nem igazán tetszett, így a tengerbe benyúló, mesterséges földsávot választottuk pihenésre, napozásra. Lehetett fehér, mûanyag napozó ágyakat bérelni, 20 kunáért egy napra egy embernek. Csak késõbb fedeztük fel, hogy a tengerben kialakítottak nagyon jópofa, 6 szög alakú, betonozott napozóhelyeket, többet egymás mellett és ezek között vékony beton "úttal" biztosították a száraz lábbal való átjárhatóságot.

A tengerparton akár nappal, akár éjjel 11 körül sétáltunk, az autók ablakai le voltak húzva, míg gazdáik ki tudja, merre jártak. Mindenesetre senki nem figyelte autóját árgus szemekkel. A kerítések inkább "mutatóba" vannak, olyan alacsonyak, hogy akár át is  lehet õket lépni. Rengeteg helyen építkeznek, az udvarokon kinn hagyják a késõbb felhasználandó alapanyagokat - mész, cement, tégla, gumiszõnyeg szigetelésre - senki nem viszi el. Néhány helyen, valószínûleg mementóként meghagyták a golyók által lyuggatott házfalakat, kisebb házakat és körbe építik õket az utókor figyelmeztetésére. Még mindig sok az elhagyott, lakatlan ház.

A rengeteg, rendkívül hangulatos sikátor egyikében találkoztunk egy kedves idõs bácsival, aki néhány mondat után behívott magához és büszkén mutatta a falra kirakott díjait, okleveleit, amiket saját boráért és saját olívaolajáért kapott. A bora valóban kiváló, erõs, testes vörös bor volt, elfogyasztása után még vidámabban indultunk a tengerpartra fürdeni.

A part tele van éttermekkel, a magyar pénztárcának meglehetõsen borsos árakkal. A legegyszerûbb pizza is 30-35 kunánál kezdõdik, ettõl függetlenül tömve vannak a vendéglátó helyek vidám, szórakozó emberekkel. A sziesztát néhány üzletben megtartják, de az éttermek, a rengeteg finomságot elérhetõ áron árusító pékségek dél körül is nyitva vannak. Az eladók kedvesek, készségesek, szinte mindenki beszél angolul vagy németül. A nap minden szakában látni a kikötõbõl kifutó, mindenféle nagyságú és formájú hajót, de a nemzeti parkokba és a szigetekre induló nagyobb hajók is innen indulnak. Késõ délután, de fõleg este benépesül a part, míg a szem ellát, árulják fõként a tenger adta gyönyörû kagylókból és csigákból készült nyakláncokat, karkötõket, fülbevalókat. Házaknál, de a parton is több helyen, nagy, lapos fatepsikben szárítják, aszalják a fügét, minden nap szemenként átforgatva. 2-3 nap után csípõs cefre szag terjeng, de ez a 4-5 napra teljesen elmúlik.

Vodice közepes méretû, szép templommal büszkélkedik, amely elõtt  nagyméretû, egy darab fatörzsbõl kifaragott Jézus Krisztus szobor hívja be az eredetileg nem misére igyekvõket. A helyiek, fõleg az idõsebbek tetõtõl talpig fekete, konzervatív ruhában érkeznek.

Az egy hét elteltével nehéz szívvel búcsúztunk kedves Vodicénktõl, ahol mindig rózsaszín-piros színben tündököl a naplemente, de szelet sohasem hoz, csak egy újabb boldog, meleg napot.

Sz.É

Biográd

Az osztályommal voltam Hovátországban, Biográdban! Nagyon tetszett a tengerpart az a legszebb ebben az egészben! Amikor busszal mentünk akkor láttunk régi házakat, amiket lebombáztak még régen és ez egy nagyon szép látnivaló! Nagyon tetszettek azok a gyönyörű pálmafák, amik mindenhol szépítették a házakat, utcákat! A város nagyon tiszta és mindent rendben tartanak, amit nagyon értékeltem! A városban rettenetesen tetszett az a hatalmas sétálóutca és ott az a sok látnivaló! Az éjszakai élet megint más volt mint itthon! Mindenki tartotta ahhoz magát, hogy csak annyit igyon amennyi kell neki! A horvát zene nagyon tetszik, rengeteget táncoltunk szóval nagyon jól éreztük magunkat! Nagyon hamar elment az az egy hét amíg ott voltunk és megbeszéltük, hogy amikor csak lehet az osztályommal együtt újra elmegyünk azért, hogy megünnepeljük az érettségi bizonyítványunkat!

U.L.

Trogirban voltam nyaralni

Tavaly a horvátországi Trogirban voltam nyaralni a családommal.

Életemben először jártam tengerpartnál. Nagyon nagy élmény volt számomra. Gyönyörű volt a táj, a tenger. Sokat búvárkodtam, és még sétahajókázni is voltunk. Személyautóval mentünk és nem foglaltunk előre szállást, de ez nem okozott problémát, mert az ottani emberek nagy része beszél más nyelveket is, így könnyen ment a kommunikáció. Hamar találtunk szállást egy vendégszerető családnál.

Szeretnék életemben legalább egyszer repülőre ülni, ugyanis még sajnos nem állt módomban így utazni. Kíváncsi lennék a "repülés" élményére is.

P.A.

Brac sziget - villanásnyira

Ősz volt, kicsit már hűvös, de a viszontagságos nyár után ekkor adódott egy jónak ígérkező hétvége, mikor a férjemmel kettesben leutaztunk Brac szigetére. Spiltet este értük el, de szeptember végéhez képest nagy nyüzsgés volt. Mivel a komp még nem indult, egy kicsit elvegyültünk a forgatagban, élvezve az ebből áradó jókedvet.

A komp kb. 3/4 óra után kötött ki a szigeten, Supetar-ban. Terv szerint Bol-ba szándékoztunk aludni, így egy merész szerpentines hegyi út még várt ránk. Mire megérkeztünk, úgy tűnt a hűvös az embereket már hazaküldte, de reggel annál nagyobb élmény volt, amint a szikrázóan fehér régi házakkal valamint Kaliforniára emlékeztető villasorral rendelkező tiszta, rendezett városka benépesül, s még a híres Aranyszarv part is megtelik. Ez a híres part ugyan nem homokos, mint amit a reklámfotók nagy része sugall, de elég aprókavicsos, és nagyon tiszta. Bár elgondolkoztató volt, hogy mennyien lehetnek ott nyáron, ha szeptember végén van épp kellemes mennyiségű ember a parton.

V.J.

Vodice

Férjemmel két éve Horvátországban nyaraltunk, Vodicében. Mikor kiválasztottuk az úticélt, arra számítottunk, hogy homokos vagy apró kavicsos tengerpart vár majd minket. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a part nagy része le van betonozva, s ez arra csábított minket, hogy kissé távolabbi fürdőhelyet keressünk.

Két kerékpárt is vittünk autónk csomagtartóján, így hamarosan a levendulaillatú, kabócaciripeléstől hangos utakon eltaláltunk Tribunj városkába. Egyetlen utazási irodában sem találtunk róla ismertetőt, de ennél kedvesebb, sziklás parttal bíró helyet még sehol nem láttunk. Ha magad elé nézel, tenger ölelte kis szigetet látsz, rajta apró templommal, felfelé vezető túraösvénnyel. Vannak ugyan apartmanok, étkezők a környéken, de a nyugalom, a néptelenség, a természetes, kiépítetlen hely varázsa még most is teljes színében, illatában előttünk van.

Ha tehetjük, még visszatérünk ide.

R.H.H.

Kövessen minket
Bankkártyás fizetés
Hírlevél
Utazás | Repülőjegy | Autóbérlés | Hírlevél | Hasznos Repjegy
Web Analytics